Suunnittele ilotulitus

1. Turvallisuus – Käytä asianmukaisia suojavarusteita

Suojalasit, kuulosuojaimet, kypärä, otsalamppu. Kypärä, jossa kaikki integroitu, käy myös hyvin. Vaatteet, jotka eivät pala (puuvillaa tai palonestoainetta sisältävää) ja vuodenajanmukaiset käsineet, joilla voi työskennellä (leikkaa puolet käsineen peukalosta ja etusormesta niin työ onnistuu käsineet päällä). Tukevat kengät. Otsalamppu on tärkeä, se pitää kädet vapaina.

Älä työskentele ilman suojavarusteita. Ammattilaiset suojaavat aina itseään. Hyvin suojattuna voit jopa liikkua ammunta-alueella (omalla vastuullasi) ja sytyttää seuraava ilotulituksen ennen kuin edellinen on lopettanut. Ilman suojavarusteita, älä tee tätä!

2. Suunnittele ilotulituksesi etukäteen

Suunnittele missä ammut:

 • Tarvitset avoimen paikan, jossa on tarpeeksi tilaa ilotulitukselle. Tämä on sinun ampuma-alueesi, ja osa siitä on vaarallista aluetta esityksen aikana.
 • Mieti, mihin yleisö kannattaa sijoittaa. Onko yleisö turvassa siellä? Tähän paikkaan sijoitat myös musiikin!
 • Mieti miten aluetta valvotaan. Onko metsää tai aitaa, joka luonnostaan rajaa alueen? Voiko utelias naapuri hiipiä ampuma-alueelle tietämättäsi? Kannattaako ammunta-alue rajata varoitusnauhalla? Tarvitsetko apua joltakulta, joka vartioi ampuma-aluettasi? Nämä ovat kysymyksiä, jotka ammattilaiset aina asettavat, joten ota sinäkin huomioon nämä asiat etukäteen!

Suunnittele tulitteiden sijoittelu etukäteen:

 • Tee suunnitelma paperille. Kuvaa mihin sijoitat tulitteet. Merkitse missä järjestyksessä ne ammutaan? Missä yleisö on?
 • Aseta pienemmät ilotulitteet, joilla on lyhyet turvaetäisyydet, lähemmäs yleisöä ja suuremmat taakse.
 • Älä aseta kaikkia ilotulitteita samaan paikkaan, vaan ryhmittele useaan ryhmään esityksen rakenteen, sytytsjärjestyksen ja turvaetäisyyksien mukaan. Voit hyvin odottaa seuraavan tulitteen sytyttämistä vieressä kunhan se sijaitsee riittävän kaukana edellisestä ja sinulla on turvallinen tie pois sytytyksen jälkeen.
 • Samalla kun suunnittelut tulitteiden sijoittelun, suunnittele missä odotat ja miten voit alueella liikkua sytyttäen tulitteen toisensa jälkeen.
 • Piirrä suunnitelmaan eri tulitteiden ja tulitusryhmien sijainti ja niiden turvaetäisyydet, esim. ympyrällä oikeassa suhteessa. (Katso alla olevia kuvia)
 • Merkitse kuinka sinun tulee itse liikkua, jotta olet koko ajan tarpeeksi kaukana ammuttavista ilotulitteista.

3. Ampuma-alue ja vaaravyöhyke

Alue ilotulitteen ympärillä kutsutaan nimellä vaaravyöhyke.

 • Vaaravyöhykkeen säde on sama kuin turvaetäisyys. Löydät turvaetäisyyden ilotulitteet etiketistä.
 • Vaaravyöhykkeellä ei pidä olla, kun tulite ampuu. Jos ammut vain yhdestä paikasta, niin vaaravyöhykkeelle voi mennä vain sytyttämään tulite ja sen jälkeen pitää poistua odottamaan sen loppumista jonka jälkeen voit mennä vaaravyöhykkeelle uudestaan sytyttämään seuraava.

Usein ammutaan kaikki tulitteet samasta paikasta. Tämä on yleisin tapa ampua kuluttajailotulitteita. Menetelmällä on se haitta, että tulitteiden väliin tulee tauko. Ei synny kunnon “showta”.

Jos sinulla on monta ilotulitusryhmää niin vaaravyöhykkeen raja on “yksittäisten ilotulitteiden tai ryhmien vaaravyöhykkeiden ulkoraja”.

Kuulostaa hankalalta, mutta kuva alla on selkeä. Alla olevan asetelman etu on että voit aina mennä juuri sytyttämäsi tulitteen vaaravyöhykkeen ulkopuolelle odottamaan ja siirtyä seuraavan tulitteen luo kun edellinen ilotulite edelleen ampuu. Tällä yksinkertaisella asettelulla saat pidettyä ilotulituksen käynnissä koko ajan ja oilman taukoja. Musiikki vain taustallke soimaan!

Jos on runsaasti tilaa, voit suunnitella suuremman ampuma-alueen.

Ajatuksena on että aina on voitava liikkumaan turvallisesti seuraavan ilotulitteen luo ja odottaa turvallisesti tämän sytyttämistä kuin edellinen lopettaa tulituksen. Hyvä vinkki on sijoittaa pienempiä ilotulitteita (lyhyemmällä turvaetäisyydellä) lähemmäs yleisöä ja suurempia taaemmas. Suuressa finaalissa ammutaan mieluiten monta ilotulitetta samaan aikaan.

 

4. Kuinka luot hyvän esityksen?

 • Valitse ensin musiikki, joka myötäilee esitystäsi. Kysy lapsilta tai kumppaniltasi millaisesta musiikista he pitävät. Ota perhe mukaan suunnitteluun.
 • Selvitä sitten kuinka pitkä eri ilotulitteiden toiminta-aika on, ja millaisia tulitteiden tehosteet ovat. Osta sellaisia tulitteita jotka mielestäsi sopivat (pituuden ja effektien suhteen) sen musiikan kanssa jota aiot käyttää.
 • Ideana on, että tulitusohjelma sopii musiikin (väin, tunnelman, rytmin) kanssa yhteen. Usein alku on rahuhallisempaa ja esitys päättyy finaaliin, jossa monta isoa ilotulitetta ammutaan samaan aikaan.
  • Jotta voit tehdä tämän, sinun pitäisi tuntea tulitteiden toiminta-ajat ja millaisia tehosteita tulitteet tuottavat. Sitten suunnittelet ampumajärjestyksen musiikin mukaan.
  • Ei ole syytä luottaa ilmoitettuihin toiminta-aikaan sokeasti; erityisesti pattereiden toiminta-ajat ovat vain suuntaa antavia.
  • Älä kaihda maatehosteiden käyttöä kuten suihkuja, roomalaispatoja tai bengalaisia tulia. Ei ilotulitusnäytöksen tarvitse koostua vain ilmapaukkeesta, vaan hyvässä esityksessä on aina sekä rauhallisia että kiihekeitä kohtia. Maatulitteet sopivat hyvin alkuun tai paikoissa, joissa musiikki on rauhallisempaa. Lisäksi niillä on pitkä palamisaika.
  • Huomaa, että vihreä turvasytytyslanka palaa noin 7 sekuntia ennen kuin ilotulite syttyy. Sinun tulee siis sytyttää seuraava tulite 7 sekuntia ennen kuin edellinen on lopettanut. Se ei ole aivan helppoa, joten aina parasta että on jotakin menossa jotta ei synny taukoja. Tästä syystä on hyvä suunnitella ampumajärjestys ja tulitteiden sijainti niin että voit turvallisesti sijoittaa seuraava kun edellinen on toiminnassa. Maatlitteiden avulla voi myös helpottaa esityksen sujumista koska niillä on lyhyeet turvaetäisyydet ja pitkät toiminta-ajat.
 • Hyvä esitys luodaan siis yhdistämällä musiikki, tehosteet ja erilaiset ilotulitteet, niin että kaikki alkaa ja loppuu suunnilleen samaan aikaan ja luo tunnelmaa ja elämyksen.

5. Et muuten itse tule näkemmään esitystä samalla tavalla kuin katsojat!!

Ehkä et, koska kiire siinä tulee, mutta tässä neuvo: Kutsu naapuri tai hyvä ystävä mukaan suunnittelemaan esitystä. Ensimmäisenä vuonna naapuri seuraa esitystä, mutta seuraavana vuonna hän hoitaa ampumisen. Näytös kestää ehkä 3 minuuttia, mutta hauskin osuus voikin olla suunnittelu ja uuden opettelu. Vuosi vuodelta tulette paremmaksi ja sinä ja naapuri ovat paikkakunnan ilotuliusmestareta.

Parasta hyvässä esityksessä on kuitenkin kiitollinen, hurraava yleisö.

6. Turvallisuusvinkkejä

 • Avaa samppanjapullo vasta näytöksen jälkeen. Ilotulitus tehdään selvinpäin.
 • Merkitse ilotulitteiden paikat maastossa valoisaan aikaan. Aseta varoitusnauhat etukäteen, estämään ulkopuolisten pääsy ampuma-alueelle. Voit jopa asettaa ilotulitteet paikoilleen etukäteen. Suojaa niitä kosteudelta laittamalla alle jokin levy ja päälle pressu tai käytä aukileikattu muovisäkki. Valmistele etukäteen mahdollisimman paljon.
 • ÄLÄ KOSKAAN pidä mitään ruuminosaa ilotulitteen yläpuolella sytytyksen aikana (pää on myös rumiinosa).
 • Mikäli käytät kaasusytytintä, kohdista sytytin 90 asteen kulmassa sytytyslankaa kohti. ÄLÄ KOSKAAN kohdista sytyttimen liekkiä suoraan ilotulitetta päin. Pahimmassa tapauksessa voit aiheiuttaa putkiräjähdyksen!
 • Vastuullisen ilotulittajan tärkein tehtävä on varmistaa, että ILOTULITTEET EIVÄT MISSÄÄN NIMESSÄ VOI KAATUA. Tämä koskee varsinkin pattereita. Ne kyllä tehty niin, etteivät kaadu kun ovat tasaisella alustalla, mutta sellaista alustaa ei Suomen talvesta löydy. Lyö maahan tuet pattereille, tai naulaa puulevyyn nauloja pystyyn ja kierrä ilmastointiteipllä patteri kiinni nauloihin. Voit myös teipata monta patteria yhteen vankaksi yhtenäisyydeksi. Suihkut tai “ThunderKing”-tyyppiset tulitteet voit kiinnittää lankkuun helpoiten liimaamalla tai teipillä.